Vitaminer

Vitaminer kommer i två olika former, fettlösliga och vattenlösliga. Eftersom fett lagras i kroppen kan man överdosera de fettlösliga vitaminerna. De vattenlösliga vitaminerna kan vi inte överdosera då det överdosernade vitaminen kommer ut genom vårt urin.

 

Vitamin A – fettlöslig vitamin

Aprikos, korn gräs, smör, morötter, äggula, fisk lever olja (torsk, lax, hälleflundra), gröna grönsaker, ost, kålrabbi, lever, mint, spenat och sötpotatis.

Vitamin A är bra för huden, syn, håret, slemhinnorna, immunförsvaret och skelettet.

Brist: kan leda till försämrat mörkerseende, överkänslig mot ljus, ögonstarr, inflammerad hy , torr hy, dåliga naglar, livlöst hår, akne, nedsatt motståndskraft mot inflammationer.

Överdoserar: Kan leda till skelettnedbrytning (benskörhet). Högt intag kan skada fostret hos en gravid kvinna

 

Vitamin B – vattenlöslig vitamin

Vitamin B är 6 olika vitaminer och gör allt det här tillsammans. Det är B1, B2, B3, B5, B6, och B12.

Vitamin B1, tiamin – sparris, nötkött, jäst, lam, baljväxter, lever, nötter, griskött, råg, spirulina, vetegrodd och fullkorn. RDI: män – 1,1-1,4mg, kvinnor – 1,1mg (gravida/ammande 1,5mg), barn – 0,3-1mg.

Vitamin B2, riboflavin – mandel, sparris, avokado, korn gräs, bönor, vinbär, ägg, mjölk, organ kött, groddar, fullkorns flingor, jäst och broccoli. RDI: kvinnor – 1,2-1,3mg (gravida/ammande 1,6-1,7mg), män – 1,3-1,6mg, barn – 0,4-1.1mg.

Vitamin B3, niacin – mandel, nötkött, kyckling, ägg, fisk, hälleflundra, baljväxter, makrill, kött, nötter, lax, sardiner, solrosfrön, jäst. RDI: män – 15-19mg, kvinnor – 13-15mg (gravida/ammande 17-20mg), barn – 5-13mg.

Vitamin B5 – avokado, jäst, bönor, hjärna, äggulor, gröna grönsaker, hjärta, njurar, linser, lever, krabba, mjölk, svamp, apelsiner, jordnötssmör, ärtor, sötpotatis, fullkorns flingor. RDI: 4-7mg.

Vitamin B6 - avokado, bananer, jäst, morötter, flingor, kyckling, äggulor, skinka, baljväxter, linser, makrill, gröt, inälvor, jordnötter, lax, tonfisk, solrosfrön, och valnötter. RDI: män – 1,2-1,5mg, kvinnor 1,1mg (gravida/ammande 1,5mg), barn – 0,3-1,1mg.

Vitamin B12 – hjärna, musslor, äggulor, sill, njurar, lever, kött, mjölk, ostron, lax och sardiner.

Brist: trötthet och tungsveda, skada på nervsystemet, domningar, stickningar i kroppen , dålig balans, nedsatt hörsel ,hjärtklappning , minnesstörningar, depression, ofrivillig barnlöshet för både män och kvinnor.

 

Vitamin C – vattenlöslig vitamin

Aloe vera juice, svarta vinbär, broccoli, brysselkål, citrusfrukt, guava, persilja, papaya, paprika, ananas, potatis, rå vitkål, nypon, jordgubbar, sötpotatis och tomater.

Brist: Svaghet, trötthet, irritationer

Skörbjugg – blödande inflammerande tandkött. Lätt att få blåmärken och försämrad sårläkning. Känslig för infektioner. Dåligt immunförsvar.

 

Vitamin D – fettlöslig vitamin

Vitamin D bildas på huden från solen. Men det finns i mat också.

Fisk lever olja, torsk, hälleflundra, sill, tonfisk, smör, äggulor, mjölk, groddar.

Brist: benskörhet, dåligt skelett, skelettet blir mjukt och blir lätt att bryta och växa snett, lättare att falla ihop och du får kramper i kroppen.

Överdosering: det finns kalcium i Vitamin D så du får i för mycket kalcium i kroppen och det kan orsaka njurskador.

 

Vitamin E – fettlöslig vitamin

Mandel, aprikosolja, nötkött, korn, äggulor, hasselnötter, safflor, solrosfrön och vetegrodd.

Brist: hjärt- och kärlsjukdomar, svaghetstillstånd, led- och muskelproblem, hormonella störningar och allergier.

Överdosering: om du överdoserar vitamin E så kan det försämra andra läkemedel du tar.

 

Vitamin K (K1 – fyllokinon, K2 – menakinon, K3 – menadion) – fettlöslig vitamin

Vitamin K1 – finns i växter

Vitamin K2 – är en syntetiserad bakterie i magen

Vitamin K3 – omvandlar sig till K2 i magen

Sparris, broccoli, kål, ost, ägg, grönkål, sallad, lever, havre, griskött, sojabönor, ko lever, spenat och sojabönas olja.

Brist: blodet kan förlora sin förmåga att koagulera och benskörhet.

Överdosering: folk som tar blodförtunnande ska inte ta vitamin K i stor mängd.